08/01/2011

Cum functioneaza?

Marketingul prin intermediul motoarelor de cautare (SEM – din engl. Search Engine Marketing) este procesul de promovare şi marketing pentru un site web prin intermediul afişarilor platite (anunţuri publicitare) care apar in motoarele de cautare.

functionare google adwordsDeşi SEM se refera la plasarea anunţurilor numai in motoarele de cautare, publicitatea online este mult mai ampla in ansamblul ei. Printre posibilitaţile de a-ti face publicitate online se numara si plasarea anunţurilor pe aproape orice tip de site sau pagina web in care un utilizator ar putea efectua cautari, cum ar fi paginile de ştiri, blogurile, paginile cu recenzii, paginile de divertisment, revistele şi pieţele online. In cadrul sistemului Google AdWords, aceste site-uri alcatuiesc Reţeaua de display Google.

Publicitatea in motorul de cautare

Motoarele de cautare sunt instrumente la dispozitia utilizatorilor pentru a-i ajuta in gasirea lucrurilor pe care le cauta. Functionarea acestora este simpla: utilizatorul intoduce un cuvant/expresie – numita interogare – in motorul de cautare iar acesta returneaza o lista de rezultate pe care le considera relevante. In aceasta lista de rezultate sunt afisate de doua tipuri de rezultate: rezultate organice (naturale, gratuite) si rezultate platite (anunturi publicitare) semnalizate prin expresii ca „Anunturi”, „Legaturi sponsorizate”, „Linkuri sponsorizate”.

Fiecare motor de cautare in parte realizeaza propriile liste de rezultate relevante, avand criterii de evaluare diferite. In functie de aceste criterii de relevanta este stabilita ordinea aparitiei rezultatelor in pagina de rezultate, atat a rezultatelor organice cat si a celor platite. In Google, desi ambele tipuri de rezultate sunt afisate in aceeasi pagina, ele sunt independente unele de celelalte, deci pozitia de afisare a unui tip de rezultat nu influenteaza pozitia de afisare a celuilalt.

Publicitatea in Reteaua Display

retea display google adwordsDatorita faptului ca paginile web cu rezultatele cautarilor reprezinta doar o mica parte din numarul total al paginilor vizionate de utilizatoriReteaua de Display ofera o solutie rentabila de a ajunge la utilizatori pretutindeni pe internet. Un alt avantaj al utilizarii Retelei de Display este dat de varietatea formatelor anunturilor publicitare: anunturi text simple, anunturi imagine grafice prezentate in diverse de dimensiuni, anunturi intercative si anunturi video.

Daca in cazul publicitatii in motorul de cautare este destul de usor sa potrivesti anunturile publicitare deoarece utilizatorul iti indica interesul sau pentru anumite subiecte in cazul anunturilor difuzate in Reteaua Display potrivirea anunturilor cu interesul utilizatorului este realizata prin complexitatea tehnologiei Google Adwords ce „citeste”continutulu website-ului si livreaza anunturi relevante.

Deasemenea mai exista si pobilitatea stabilirii destinatiei de plasare a anuntului publicitar; destinatia de plasare poate fi anumite parti dintr-un website, anumite pozitii de afisare a reclamelor sau in intregul website. Deasemenea exista si posibilitatea de a elimina anumite website-uri din lista locatiilor de afisare a anunturilor daca acestea nu corespund politicii de marketing sau asocierea cu acestea nu este considerata benefica.